20 mei 2024

Alzheimer Café Peelland

Verslag Alzheimer Café 3 december.

Warme technologie voor mensen met dementie

“Luna, Tessa, VR-bril, Sensara, CRDL, Qwiek.up, Beleeftafel, Compaan, Beeldzorg en Hume”. Nee, het is niet het rijtje woorden waaruit u het woord van het jaar 2024 kunt kiezen. Het zijn tien namen van technische middelen die in de zorg voor mensen met dementie gebruikt worden. En dan is dit nog maar een deel van de technische hulpmiddelen die de zorg voor mensen met dementie tegenwoordig ten dienste staan. Voor een groot deel van  de zestig aanwezigen in het Alzheimer Café van 3 december ging een wereld open.

Bijzondere avond

Ted van der Zanden, Innovatie Ambassadeur bij De Zorgboog, wilde direct een misverstand uit de weg ruimen. “Deze middelen zijn er niet om te bezuinigen op personeel. Ze zijn er om het leven van mensen met dementie te veraangenamen en de zorgverleners en mantelzorgers ten dienste te zijn.”

Het bijzondere van dit Alzheimer Café was niet alleen de bevlogenheid en deskundigheid die Ted in het gesprek met Jac Huijsmans toonde, maar zat hem ook in de interactie en het ervaren wat verschillende van de genoemde technieken doen. In zijn algemeenheid geldt voor deze middelen dat er voor elke fase van dementie wel apparatuur is die ingezet kan worden. En verder geldt dat de ondersteuning zeer divers is. Er is apparatuur die de persoon met dementie in een vroege fase en in de thuissituatie kan helpen. (Dagkalender; Luna; Tessa). Er zijn middelen die de persoon met dementie monitoren zodat hulpverleners actie kunnen ondernemen (Sensara, Hume, Beeldzorg). Er zijn middelen die het leven in een verpleeghuis veraangenamen (VR-bril, CRDL, Beleeftafel).
Het voert in het kader van dit verslag te ver om alle middelen te bespreken. Wie meer wil weten kan de bovengenoemde woorden googelen. Twee dingen wil ik toch graag bespreken, omdat ze ook door een aantal zoekers ”uitgeprobeerd” zijn. Zo is er de VR-bril. De VR-bril wordt op twee manieren ingezet. Mensen met dementie kunnen hem gebruiken om aan hun wereld te ontsnappen, even op vakantie te gaan. Ze beleven dan hoe het is om bijvoorbeeld een strandvakantie te hebben of door Lapland te reizen. Een andere manier om de VR-bril te gebruiken is: naasten of hulpverleners de eerste fase van dementie laten ervaren. Degene die de bril opzet is als het ware de persoon met dementie en moet dingen oplossen die ooit zo vanzelfsprekend waren: boodschappen doen, de voordeur openmaken, spullen in de koelkast zetten, de radio zachter zetten, een gezellige maar o zo drukke verjaardag meemaken. “Confronterend. Steeds de schuld krijgen. De machteloosheid ervaren”, waren enkele reacties. En ook: “Een eyeopener; dat zou ik gehad moeten hebben toen mijn ouders dementie hadden, dan had ik hen beter begrepen. Dit zou iedereen eens moeten doen die met dementie te maken heeft”.

Een ander instrument dat gebruikt werd was de CRDL.  Zie foto.

Vaak is het een probleem om contact te hebben met iemand die een vergevorderd stadium van dementie heeft. De CRDL maakt contact mogelijk. Het instrument geeft muziek.
Door handcontact te maken zowel met de CRDL als met de hand van de persoon met dementie kan de muziek beïnvloed worden. Het levert verrassende momenten op als mensen het op deze avond uitproberen. En aanwezige hulpverleners die het in de praktijk gebruiken bevestigen dat het waardevolle momenten oplevert met gebruikers in het verpleeghuis. Dat kan een verzorgende zijn die de CRDL met een bewoner gebruikt, maar ook een bezoeker/naaste kan ermee aan de slag.

De pauze was erg levendig, o.a. door het uitproberen van de VR-bril en de CRDL, maar ook doordat er voldoende gespreksstof was om onderling een praatje te maken. Ook na afloop konden nog enkele belangstellenden de VR-bril uitproberen. Na de pauze waren er volop vragen aan Ted waarop ze deskundig antwoord gaf of eerlijk antwoordde dat ze iets niet wist.

Slot

Ja, er komen personele zorgen in de toekomst. Dan kunnen hulpmiddelen uitkomst bieden. En hulpmiddelen komen er steeds meer, mede door de samenwerking tussen TU Eindhoven en Alzheimer Nederland die als doel heeft “warme technologie” verder te ontwikkelen. Achterliggende filosofie: Met warme technologie willen we leven aan de jaren toevoegen, in plaats van alleen maar jaren aan het leven. En met die woorden sloot gespreksleider Jac Huijsmans dit bijzonder geanimeerde Alzheimer Café af, uiteraard gevolgd door “Schuil maar bij mij”, een dankwoord en applaus voor Ted en een bos bloemen voor twee bezoekers.


ACP 7 januari: De rol van de huisarts bij dementie

De eerste zorgverlener die mensen bezoeken als er iets niet pluis voelt, is meestal de huisarts. En dan? Hoe verloopt zo’n eerste contact? Wanneer wordt er besloten tot verder onderzoek? Wie stelt eventueel de diagnose dementie? En dan? Welke zorg kan de huisarts blijven bieden en welke hulpverleners worden eventueel ingeschakeld? Blijft de huisarts de spil in de zorg of neemt een specialist ouderenzorg het over? En welke rol speelt de huisarts voor partners en familieleden? Gespreksleider Theo Lankhorst gaat hierover in gesprek met Carin Westphal, huisarts in Someren.

 

Het ACP is bedoeld voor mensen met dementie, hun naasten (mantelzorgers) en belangstellenden uit Asten, Deurne en Someren en omgeving.
De bijeenkomst begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) en duurt tot 21.00 uur en vindt plaats in ’t Kwartier, Kerkstraat 10 in Asten.
De toegang en het eerste kopje koffie zijn gratis.
Op de tafels liggen flyers met een overzicht van de onderwerpen voor de eerste helft van het nieuwe jaar. Om mee te nemen.